6 - Kurulum

 

  Evimizde önceden belirlediğimiz, akvaryum için ayırdığımız uygun noktayı güzelce süpürüp sileriz. Çünkü akvaryum sehpamızın modeline göre değişmekle birlikte, bundan sonra uzun süre oraya süpürge sokamayabiliriz. Eğer sehpamızın tabanı açıksa temizlemek elbette ileride de kolay olacaktır.
 
  Akvaryum sehpamızı planladığımız şekilde yerleştiririz. Sehpanın duvarla arasında ne kadar boşluk olması gerektiğini önceden belirlememiz gerekir. Bunun için akvaryumun kurulu halinde alacağı görüntüyü düşünebilmeliyiz. Akvaryumdan çıkıp arkadan geçmesi gereken kabloları, dış filtre yada sump sistemi kullanıyorsak bunların borularını, şelale filtre kullanıyorsak onun konumunu ve ihtiyaç duyduğu alanı hesaba katmalıyız. Ayrıca sehpanın ayakları yere mümkün olduğu kadar geniş yüzeyle basmalıdır. Eğer ayakların uçları buna uygun yapılmadıysa, yaratıcılığımızı kullanarak bu işi görecek materyaller yaratabiliriz. İnce fakat genişçe, sağlam mobilya parçaları bu işi görebilir. Tüm ayaklara da eşit boyutlarda takozlar ekleyip dengeyi asla bozmamalıyız. Ayrıca eğer metal parçalar kullanırsak, yada demir sehpanın kendi ayakları yeterli geldiyse, zemini çizmemesi için halıfleks parçaları gibi yumuşak parçalar da kesip bu ayakların altına koyabiliriz.

  Uygun şekilde sehpayı konumlandırdıktan sonra, akvaryumumuzu yerleştirebiliriz. Fakat bu arada, sehpa yada akvaryum modellerine göre çeşitlilik gösterebilen bazı noktalar vardır. Örneğin eğer sehpamız sadece çıplak demir profil ise, kesinlikle akvaryumun altında sunta gibi bir malzeme kullanmalıyız. Bunun için en az iki cm kalınlığında, sehpanın üst boyutları kadar sunta kestirmeliyiz. Sehpanın üzerine bunu güzelce yerleştirmeli onun üzerine akvaryumu koymalıyız. Eğer mobilyalı bir sehpanız varsa buna elbette gerek yoktur. Fakat akvaryumlarında, markalı olan bazı modeller dışında, taban camının altında strafor yoktur. Akvaryumun tabanı altında strafor kullanmanın bazı faydaları vardır. Akvaryumun ağırlığının eşit dağılmasını sağlar. Taban camına binen yükü hafifletir, zaman içinde camın yorgunluğu daha az olacaktır, bu da güvenlik için önemlidir. Ayrıca strafor ısı yalıtımı sağlar. Böylece, en azından tabandan ısı kaybı yaşamazsınız. Kalınlığı iki cm. kadar olan strafor kullanmak yeterlidir. Sert straforlar da kullanılabilir.

  Sehpamızın üzerine suntayı ve straforu yerleştirdik. Bu aşamada önce akvaryumu mümkünse yıkamamız iyi olacaktır. Yıkama sırasında kesinlikle hiçbir kimyasal madde kullanmamalı, daha önce herhangi bir kimyasal maddeyle temasta bulunmuş olması muhtemel hiçbir malzemeyi de kullanmamalıyız. Bu amaç için, hav bırakmayan yeni bir toz bezi almamız en sağlıklısı olacaktır. Bu bezi güzelce yıkayıp sadece onu ıslak halde kullanarak da akvaryumumuzu güzelce temizleyebiliriz. İmalattan evimize gelene kadarki kısmı temizlemiş oluruz böylece.

   Yalıtım

  Ayrıca akvaryumu yerleştirmeden önce bazı geliştirmeler de yapabiliriz. Bunlardan biri arka fondur, bunu önceki başlıkta detaylı biçimde açıklamaya çalıştım. Bir diğeri yalıtımdır. Özellikle günümüz koşullarında, su ve enerji kullanımı konusunda mümkün olduğu kadar tutucu davranmamız gerektiğinin hepimiz farkındayız. Bunun için yapılabilecek iki basit önlem vardır. Birincisi, akvaryumun üzerinide cam veya fiberglass gibi bir materyalle kapalı tutmaktır. Bu, buharlaşma yoluyla kaybedilen suyun, ve yine aynı yolla kaybedilen ısının önüne geçilmesini sağlar. Buharlaşarak yükselen, fakat bu kapakta tekrar yoğunlaşan su, akvaryuma geri döner. İkinci önlem ise ısı yalıtımıdır. Bunu sağlamanın en pratik yolu, görüşe engel olmayan camları straforla kaplamaktır. Taban camının altına yerleştirilen strafor buradan ısı kaybını minimuma indirecektir. Bununla birlikte arka cam da dışarıdan straforla kaplanmalıdır. Eğer seyir açısı yoksa yan camlarda, en azından bir tanesi bu yolla yalıtılabilir. Ne var ki, en büyük ısı kaybı akvaryumun üst kısmında, su yüzeyi seviyesinde oluşur. Bunun için kapak kullanmak şart olduğu gibi, bu kapakta mümkünse yalıtılarak büyük tasarruf sağlanabilir.


   Filtrasyon Ve Isıtma Sistemi

  Bu müdahaleleri de yaptıktan sonra, dikkatlice, gerekiyorsa yardım alarak akvaryumumuzu straforun üzerine yerleştiririz. Bu aşamada, akvaryumun tüm tabanının strafora basmasına dikkat etmeliyiz. Ayrıca sehpanın genişliği de akvaryumdan ve strafordan kesinlikle küçük olmamalıdır. Akvaryumu dikkatli bir şekilde yerleştirip hizalarız. Akvaryumun her noktadaki ağırlığı, direk olarak strafora, oradan sehpaya, oradan da ayaklar aracılığıyla zemine iletilmelidir. Ardından filtrasyon sistemini kurarız. Bu malzemeleri akvaryuma kurmadan önce, suyla temasında sakınca olmayan her yerini bol suyla yıkamanız, yine güvenli olacaktır. Filtrasyon sistemleri çok çeşitli olduğundan burada tam bir tarif yapmam zordur. Akvaryumcudan alırken fitre sistemini nasıl kuracağınız hakkında bilgi almanızı öneririm. En iyi filtrasyon sistemi, akvaryumun bir ucundan suyu çeken, ve temizleyerek, karşı uçtan akvaryuma geri veren sistemlerdir. Dış fitreler ve sump sistemleri buna olanak sağlar. Diğer filtre tiplerinde de aslında bu amaçlanmıştır, suyu dipten çekip temizleyip, karşı köşeye doğru geri verirler. Fakat çoğu zaman, özellikle büyük tanklarda bu işi tam anlamıyla yapamazlar. Filtremizi kurarken bu prensibe göre yerleştirmeliyiz. Akvaryuma bir yerden giren temiz su, tüm akvaryumda bir akım yaratmalı, toplayabildiği atıkları diğer uca sürüklemeli, oradan da su çekiş borusuyla suyu toplayıp tekrar temizliğe göndermelidir. Böyle bir imkanınız varsa, ki olmalıdır, giriş ve çıkışları mutlaka bu kurala göre yerleştirmeliyiz. Böylece akvaryumumuzda atık birikimi azalacak, filtre bunları toplayacaktır. Bu sistem ne kadar sağlıklı işlerse o kadar yararımızadır.

  Isıtıcıyı da akvaryumun arka, yada yan camların arkaya yakın bir noktasına, vantuzları aracılığıyla sabitleyebiliriz. Bu noktada birkaç püf noktası verebilirim. Eğer ısıtıcınız, filtrenin su çeken bölümüne yakın olursa biraz daha iyi olur. Filtreye yeni ısınan su girerse bu biyolojik yapı için biraz daha uygundur. Ayrıca piyasada bulabileceğiniz neredeyse tüm ısıtıcı modelleri tamamen sualtında kullanılabilen modellerdir. Bunları en güvenli kullanma şekli, akvaryumun orta yüksekliğinin altına doğru bir seviyede hizalamak, ve cama o şekilde sabitlemektir. Böylece su değişimleri sırasında, en fazla akvaryumun 1/3 oranında suyunu değiştireceğiniz için, ısıtıcı hiçbir zaman suyun dışında kalmaz. Çünkü suyun dışında çalışmaya devam eden ısıtıcı kısa sürede patlayabilir. Bu patlama genelde ciddi tehlike oluşturmasa da, her zaman risk taşır. Ayrıca verdiği anlık şok bazı hassas balıkların ölmesine yeterli olabilir. Ayrıca elbette derhal yeni bir ısıtıcıya ihtiyacınız olacaktır. Suyun dışında kalma riski taşımayan ısıtıcı, güvenli çalışması için ilk ve en önemli adımdır. Ayrıca ısıtıcıyı sabitlemeden önce, derece ayarını da yapmalıyız. Bunun için, akvaryumda beslemeyi düşündüğümüz canlı türlerinin ihtiyaç duydukları su ısısını bilmeliyiz. Bu ısı, Malawi Cichlidleri için 23-28°C arasıdır. En güvenlisi, ısıtıcıyı 25°C'ye ayarlamak olacaktır. Şimdilik filtre ve ısıtma sistemini tankımıza yerleştirdik, ama elbette fişlerini henüz takmıyoruz. Daha işimiz var. Fakat bir sonraki aşamaya geçmeden önce, son kez sehpanın, akvaryumun konumunu, yere oturuşunu, istediğimiz hizayı alıp almadığını kontrol etmeliyiz. Çünkü artık akvaryumun içini doldurmaya başlıyoruz. Ve artık her müdahalemiz onu dahada ağır hale getirecek...


   Dekorasyon

  Malawi Gölündeki neredeyse tek dekor, büyük kayalık resiflerle, tabadaki kum ve tortu karışımıdır. Bu ortamı taklit etmek, ve balıklarımızı rahat ettirmek için kullanmamız gereken dekorasyon da, sadece bu kaya ve kum kombinasyonudur. Bu malzemeleri de kullanmadan önce mutlaka bol suyla, herhangi bir kimyasal kullanmadan yıkamalıyız. Kaynağı her neresi olursa olsun, akvaryuma girecek herşey öncelikle yıkanmalıdır.

 Akvaryumunuzu daha büyük göstermek için, yumruk büyüklüğünde değil de daha büyük kayalar kullanabilirsiniz. Çok büyük kayalar akvaryumunuz için fazla ağır olabilir. Bunları kullanmadan önce zemine, sehpaya, ve akvaryumuzun taban camına kesinlikle güveniyor olmalısınız.

  Dekorasyonu yerleştirmeye kesinlikle kayalarla başlamalısınız. Bu, balıklarınızın kum kazma aktiviteleri nedeniyle kayalarınızın ileride devrilmesini önleyecektir. Ayrıca büyük kayaları yerleştirmeden önce, bulunacakları yere ince bir strafor parçası eklemeniz çok yararlı olacaktır. Böylece taban camını güven altına alabilirsiniz. Unutmamak gerekir ki, elinizdeki kayanın gerçek ağırlığı değil, o kayanın birkaç adet kum taneciği üzerinde yapacağı baskı, camınızın çatlayıp kırılmasına neden olabilir. Eğer önce ince bir strafor parçası (1 cm yeterlidir), üzerine kaya, son olarak kayanın çevresine kum ekleyip straforu gizleyerek dekorasyonu tamamlarsanız, en güvenlisi bu olacaktır. Ayrıca malawi akvaryumunda, bu kayalar arasında mağara ve geçitler bulunmalıdır. Balıklarınız ilerde bu mağaraları sahiplenecek, ve büyük olasılıkla çiftleşmeleri de yine bu mağaralarda gerçekleşecektir. Balıklara bu alanları sağlamak için sadece kayaları, iskambil kağıtlarından kale yapar gibi üstüste kullanabilir, yada yaratıcılığınızla başka yollar bulabilirsiniz. Sıklıkla kullanılan yöntem, testi ve saksı parçaları kullanmaktır. Bu gibi malzemeleri yatık bir konumda, ağzı öne bakacak şekilde akvaryumunuza koyabilir, doğal görünümü bozmamak için de, bunların çevresini ve üzerini kayalarla kaplayarak saklayabilirsiniz. Bunları seçerken boyutlarını iyi ayarlamalısınız. Beslemeyi düşündüğünüz balıkların, damızlık boya geldiklerinde ulaşacakları maksimum büyüklüklerini biliyor olmalısınız. Ve bu boyda iki balığın, içerisine rahatlıkla girip çiftleşebilecekleri büyüklükte kaplar seçerseniz, ileride yavru almanız oldukça kolaylaşır. Çünkü o durumda bu kapları mutlaka kullanacaklardır. Akvaryumcularda bulabileceğiniz birçok malawi türü için, iç çapı en az 20 cm, ağız kısmının çapıysa en az 10 cm kadar olan testiler ve saksılar kullanmak uygun sayılır. Daha büyüğü kullanılırsa daha rahat ederler. Daha küçük seçilirse, sığabildikleri takdirde, sadece saklanma alanı olarak kullanılacaklardır. Saksıyla ilgili önemli bir ayrıntı, imal edildiği plastiğin suda uzun yıllar salınım yapmama özelliği olmalıdır. En basit deneme yöntemi, saksıyı güzelce yıkayıp, ardından bir yerini dilinize değdirmektir. Eğer dilinizde herhangi bir tat bırakıyorsa salınım yapıyor demektir. Sadece kayaları üstüste dizerek mağara ve geçitler yapıyorsanız, dikkat edilmesi gereken, bu yapının çok sağlam olması, olası herhangi birşeyin çarpması yada balıkların dibini kazması gibi etkenlerle devrilmeyecek durumda olmasıdır. Balıkları eklemeden önce riskli duran hiçbir dekor parçası bırakmamalıyız. Bir başka önemli nokta, bu kayaların hiçbirinin ağırlığını arka veya yan camlara verecek şekilde bırakılmamasıdır. Her kayanın ağırlık merkezi, direk olarak taban camına denk gelmelidir. Aksi takdirde, suyun arka cama yapacağı basınca, bu kayanın ağırlığının yapacağı basınç eklenir. Böyle bir durumda akvaryumunuzun dayanım gücü, öngörülenden daha az olacaktır. Ve sürekli risk taşır.

  Dekorasyon yerleşimi için, sayısız düzenlemeler yapılabilir. Fakat seyir estetiği ve derinlik hissi için en uygun yerleşim şekli bellidir. Bu şekle göre en büyük kayalar ve bunların arasında oluşturulacak mağaralar geçitler en arkaya, daha küçük kayalar ise onların hemen önüne konur. Kayaların yerleştirilmesi bittiğinde, yine bol suyla yıkamış olduğumuz kumu akvaryuma ekleyebiliriz. Bu kumunda, tercihen ince taneli yapısı olması, ve renginin çok parlak olmamasına dikkat edilmelidir. Balıklarınız bu şartları daha çok severler. Kumu eklemeden önce, akvaryumunuzu 10-20 cm kadar suyla doldurmanız kolaylık sağlayacaktır. Kumu akvaryumun ön bölümünde kalan boş alana yavaşça dökeriz. Ardından yığılan kumu elimizle, yumuşak hareketlerle arka bölümdeki kayaların arasına, taban camı görülmeyecek şekilde yayarız. Malawi akvaryumunda, en arka ve onun hemen önündeki yoğun kayalık alandan geriye kalan ön kısmı, kumluk alan olarak bırakırız. Bu kumu da, yine akvaryumun ön camının dibinde 1-2 cm kalınlıktan başlayarak, arkaya doğru yükselen şekilde, kayaların bulunduğu kısmın tabanında 4-5 cm kalınlığa kadar çıkarırsak, yine genel kurala uymuş, perspektif yaratarak akvaryuma derinlik kazandırmış oluruz. Fakat Malawi akvaryumunda balıklar eklendikten sonra bu kum dekorasyonu, genellikle onların tercihlerine bırakılır. İstedikleri yeri alçaltıp istedikleri yere tepe yapacaklardır.

  Gölde fazla bitkili alan bulunmamasına paralel olarak, Malawi Cichlidlerinin hemen hepsiyle su bitkileri uyum göstermezler. Balıklarınız bu bitkileri ya potansiyel yiyecek kaynağı olarak görecek, ya da diplerini kazarak sizin sabitlediğiniz yerden çıkmalarını sağlayacaklardır. Fakat bazı şartlar altında bitkilerle başarı da sağlanabilir. Bunun için ayrı bir makale yazıp ekleyeceğim.


   Akvaryumu Doldurmak

  Sonunda akvaryumumuzu kurduk. Sırada onu suyla doldurmak var. Bunun için, temiz ve kimyasal madde kalıntısı içermeyen bir hortumla, direk olarak en yakın musluğu kullanabiliriz. Bir ucunu musluğa sabitleyeceğimiz hortumun diğer ucunu akvaryuma sokup suyu açabiliriz. Basınçla gelen suyun, dipteki kumu kaldırmaması için hortumu camlardan birine, yada büyük bir kayanın üzerine hedefleyebiliriz. Eğer akvaryumumuz çok büyük değilse ve hortumumuz yoksa, yine tercihen akvaryum malzemesi olarak kullanılmak üzere yeni alınmış, yada kimyasal kalıntısı olmayan bir plastik kova kullanarak da akvaryumumuzu doldurabiliriz. Tabii bu biraz yorucu olacaktır. Bu durumda akvaryuma boşalttığımız suyun kumları kaldırmaması için ve geniş bir tabağı kumun üzerine koyup, suyu her seferinde bu tabağa hedefleyebiliriz. Ayrıca bu suyun ılıkça olması daha iyi olacaktır. Böylece ısıtıcımız uzun saatler aralıksız çalışmak zorunda kalmadan ısıyı ayarlanan değere getirecektir.

  Akvaryumumuzu yavaş yavaş, üst su sınırının 10 cm altına kadar doldururuz. Suyu kapatıp tüm sistemi kontrol ederiz. Akvaryumun tüm çıplak camlarında ve dekor üzerinde hava kabarcıkları kalacaktır, normaldir. Filtre sistemini, ısıtıcıyı, dekorun şeklini teker teker dikkatle gözden geçiririz. Akvaryumun yanına yada arkasına kadar çekeceğimiz çoklu prizle, artık sistemi çalıştırmaya başlarız. Eğer çoklu prizi yeni alacaksanız, boyunu ve priz sayısını iyi ayarlamalısınız. Kaç fişe sahip olduğunuzu düşünün, sonra iki yada üç fazlasını alın. Mutlaka yakında başka şeyler için ihtiyacınız olacaktır... Eğer herşey normal görünüyorsa artık filtremizi çalıştırabiliriz. Filtremizin su çekiş borusunu, mümkünse akvaryumun tabanına yakın bir noktaya kadar indirmeliyiz. Tabandan 10 cm yukarıya kadar indirebiliriz. Böylece dipte atık birikimini biraz daha iyi önlemiş oluruz. Taze su giriş borusu ise, karşı köşeden, su üst seviyesi hizasından olabilir. Akvaryumunuzda hava motoru yada başka bir havalandırıcı kullanmayacaksanız, bu su girişi mutlaka akvaryuma hava kabarcıkları da katmalıdır.
 
  Isıtıcımızın derece ayarını tekrar gözden geçirip yerine sabitlendiğini kontrol ettikten sonra fişini takarız. Çalışmaya başladığında üzerindeki küçük ışık yanacaktır. Eğer su ısısı, ayarlanan ısıtıcı derecesinden daha yüksekse, ısıtıcı çalışmayabilir. Su ısısı düştüğünde çalışmaya başlayacak ve kendi ayarına göre ısıyı sabit tutacaktır.

  Tüm bu işlemlerden sonra, yeni akvaryumumuz içindeki canlılar dışında hazırdır. Bu noktadan sonra yapmamız gereken seçim vardır. Ya akvaryumu bu şekilde çalışır vaziyette bırakıp en az iki hafta bekleriz, ya da akvaryumcudan temin edeceğimiz bazı su düzenleyiciler kullanarak, bu süreyi 48 saate indiririz. Bu süre boyunca beklediğimiz şey, akvaryum suyunun balıklar için uygun değerlere gelmesini sağlamaktır. Bu süre boyunca, sudaki klor uçar, ağır metaller zararsız hale gelir, su ısısı sabitlenir, ve çok önemli olan biyolojik döngü başlar. Bunu iki gün süresinde hazırlayabilmek için ihtiyacınız olan su düzenleyici aslında sadece, sera nitrivec, yada eşdeğeri olan başka bir üründür. Bu kültür karışımı, akvaryumunuzda olması gereken biyolojik yapının tohumlarını verir suyunuza. İsteğe göre, ayrıca sera aquatan da kullanarak, klorun uçmasını ve ağır metallerin etkisiz hale gelmesini hızlandırabilirsiniz. Benim bu amaca yönelik kişisel tercihim Nutrafin Aquaplus'dır. Kullanma talimatlarına uyarak bu düzenleyicileri kullanabilir, 48 saat sonra ise ilk balıklarınızı akvaryuma ekleyebilirsiniz. Hiçbir düzenleyici kullanmamanız durumunda, en az iki hafta akvaryum suyunuzun, filtre ve ısıtıcı sürekli çalışır vaziyette dönmesi çok önemlidir. Bu süre sonunda balıkları ekleyebilirsiniz.
 
  Akvaryumumuzu tamamen kurup çalıştırdıktan bir gün sonra, suyun ısısını bir termometre yardımıyla öğrenmeliyiz. Çünkü ısıtıcıların kendi termostatları çeşitli nedenlerle çok doğru çalışmayabilir. Örneğin 25°C'ye ayarlayıp bir iki gün çalıştırdığınız ısıtıcı, suyun ısısını 28°C'ye çıkarabilir. Bu durumda, bu değer üst sınıra yakın olduğu için, ısıtıcıyı tekrar ayarlamalı, göstergesini, örneğin 23°C'ye indirmeliyiz. Fakat çalışmakta olan ısıtıcıyı, fişten çekip 10 dakika beklemeden asla sudan çıkarmayınız! Bu müdahaleden sonra ısı büyük olasılıkla 25°C civarına inecektir. İnmediği takdirde suyu ısıtan başka faktörleri gözden geçiriniz. Bunun nedeni yüksek ısı üreten filtre motorları, yada kullandığınız aydınlatma sistemi olabilir. Suyun ısısını stabil olarak günlerce 25-26°C civarında tutabildiğinize emin olmadan asla akvaryuma canlıları eklemeyiniz.

  Eğer biraz daha bütçeniz varsa, ve daha güvenli bir su yapısı istiyorsanız, yine akvaryumcularda bulabileceğiniz su testlerinden alabilir, balıkları eklemeden önce bu testlerle su değerlerinizi ölçebilirsiniz. Bunların en genel kullanılanları, Ph, Gh (genel sertlik) ve Nitrat testleridir. Aynı testler ilerleyen aylarda ve yıllarda da işinize yarayacaktır. Malawi Cichlidleri dayanıklı, ve su değerlerine nispeten uyum gösterebilen balıklardır. Fakat ölmüyor olmaları, sağlıklı oldukları anlamına gelmemelidir. Su değerlerinizi ne kadar uygun değerlere yakın tutabilirseniz, balıklarınız o kadar sağlıklı olacak, davranışları, canlı renkleri, ve tabii ki dünyaya getirecekleri yavrularıyla sizi mutlu edeceklerdir.


   Canlıların Eklenmesi
 
  Akvaryum suyunuzun uygun değerlere geldiğine emin olduktan sonra, artık en son aşamaya geldik. Şimdi hemen akvaryumcuya gidip, gözümüze hoş gelen balıkları alıp eve getirmemiz son derece yanlış olacaktır. Öncelikle, beslemeyi istediğimiz türlerin özelliklerini, gereksinimlerini, ve birbirleriyle uyumlarını araştırmalıyız. Bu ilerisi için son derece önemli bir konudur. Eğer Malawi akvaryumu kurduysanız, balıklarınızın tümü Malawi Cichlidi olmalıdır, bu ilk kural, fakat sadece bununla bitmiyor. Malawi gibi dev bir gölde, birçok farklı habitat, ve binlerce balık varyetesi vardır. Bunların hepsinin eşit ihtiyaçlara gereksinim duyması, ve birbirleriyle uyumlu geçinebilmelerini beklemek tamamen yanlıştır. Akvaryumumuza balık almadan önce, o türün beslenme özellikleri, agresivite düzeyi, ileride ulaşacakları son boyları, ve ihtiyaç duydukları akvaryum boyutu en önemli kıstaslardır. Ayrıca, beslemeyi düşündüğünüz diğer türlerle uyumu konusunda fikir sahibi olmalısınız. En baştan bu araştırmayı iyi yapar, ve doğru balıkları, uygun sayıda akvaryumunuza eklerseniz, ileride kesinlikle çok rahat edersiniz. Bu nedenle aceleye getirmemenizi öneririm. Ayrıca alacağınız türleri seçip belirledikten sonra, bu balıkların hepsini küçük ve mümkün olduğu kadar eşit boylarda alır, akvaryuma da aynı günlerde eklerseniz, hiçbir sorun yaşamazsınız. Bu konularda çok daha detaylı bir makale yazıp ekleyeceğim.

  İstediğimiz balıkları seçtik, aldık ve evimize getirdik. Balıkların içinde bulunduğu poşetleri direk olarak, ağzı bağlı şekilde akvaryuma bırakıp, yaklaşık 20 dakika yüzmelerini sağlarız. Bu sırada poşet içindeki su ısısı, akvaryum ısısıyla eşitlenecektir. Eğer açıksa akvaryum aydınlatmamızı kapatırız. Böyle daha rahat edeceklerdir. Buradan sonraki işlemleri tüm poşetler için eş zamanlı olarak yapacağız.

  Poşedin bağlanmış olan ağız kısmını makasla keser, poşedi açarız. Fakat kesinlikle balıkları akvaryuma hemen bırakmamalı, poşedin kenarlarını, içinde hava bırakarak birkaç kat kıvırıp, su almadan yüzmeye devam etmesini sağlamalıyız. Bunu yaptıktan sonra, küçük bir bardakla akvaryumdan az bir su alıp, poşede yavaşça ekleriz. Bunu beşer dakika aralıkla tekrarlarız. Poşede, en az içindeki su kadar akvaryum suyumuzdan eklediğimizde, yani suyun 50%'den fazlasını akvaryum suyumuz oluşturduğunda, balıklar bizim su şartlarımızı hissetmeye başlamış, uyum sağlamaya çalışıyor olurlar. Tercihen bir kaç kez daha su ekleyip, bir 5-10 dakika dinlenmeye bırakmalıyız. Tüm bu işlem toplamda en az 40 dakika kadar sürmelidir (Malawiler için). Ardından, kepçemizle balıkları teker teker yakalayıp akvaryuma bırakabiliriz. Eğer poşedi balıklarla birlikte akvaryuma dökersek de genelde sorun yaşamayabiliriz, fakat akvaryumcunun suyunda hastalık gibi kötü şartlar olma ihtimali nedeniyle bunu tercih etmemeliyiz. Tüm balıklarımızı kepçeyle çıkarıp akvaryuma ekledikten sonra poşetleri ve içlerindeki suyu akvaryumdan çıkarıp atmalıyız.

  Balıklarınız ilk bir iki gün rahat görünmeyebilirler. Su şartlarınız ne kadar uygun olsa da, alıştıkları eski suyla değişiklik gösterir. Balıklar içinde su kimyasındaki değişiklik her zaman stresli bir süreçtir. Bu aşamada renklerini iyi sergilemiyor, sürekli kaya gibi dekorların arkasına saklanıyor olabilirler. Eğer ışığı açmadan, ve ilk gün yemleme yapmadan onlara zaman tanırsanız, bir sorun olmadığı sürece kısa sürede şartlara alışacaklardır. Tabii bu aşamada iyi gözlem yapmayı ihmal etmemeli, anormal bir durum görürseniz önlem almalısınız. Bunun için akvaryumcunuzu yada tanıdığınız deneyimli bir akvarist arkadaşınızı arayıp danışabilirsiniz.

  İkinci günün sabahında kalkıp akvaryumunuza baktığınızda, büyük olasılıkla alışmış balıklar göreceksiniz. Yavaşça yanlarına gidip durumu gözlemlemeliyiz. Eğer doğal davranıyorlarsa, çok az miktarda ilk yemlemenizi yapabilirsiniz. Fakat belirtmek gerekir ki, bazı türlerin alışma süreci birkaç gün fazla sürebilir. Balık saklanıyor, fakat sağlığı normal görünüyorsa, endişe etmeye gerek yoktur, bir hafta içinde alışacaktır, fakat yine de onu iyi gözlemlemeliyiz.

   Efendim yeni akvaryumunuz ve balıklarınız hayırlı olsun. Approve  Bilgi, hayalgücü ve tecrübede son sınırı olmayan bir hobi edindiniz. Unutmayın ki, elli yıl da bu hobiyi yapsanız, eğer araştırmaya meraklıysanız hala öğreneceğiniz şeyler vardır. Araştırmaya hep devam eder, gözlemler, ve üzerinde kafa yorarsanız, mutlaka hem kendinizi, hemde akvaryumlarınızı geliştirebilirsiniz. Şu anki hevesinizin, ve akvaryum sevginizin hiçbir zaman azalmaması dileğiyle...

 

   Yıllar boyu edindiğim bilgiler ve tecrübelerime dayanarak hazırladığım makalelerdir. Anlattığım tüm bilgiler ve tekniklerde mümkün olduğu kadar basit ve açık olmaya, işi sıfırdan alarak anlatmaya özen gösterdim. Yine de atladığımı düşündüğünüz, yada hatalı bulduğunuz noktalar olabilir. Bunlar için bana mesaj atarak uyarmanızdan mutluluk duyarım. Oldukça detaylı yazmaya çalışmama rağmen, yine bu bölüme de güncellemelerim devam edebilir düşüncesindeyim. Aklıma gelen başka noktalar olursa, gerekli gördüğüm bölümlere eklemeler yaparım. Ayrıca tüm bu aşamaları gösteren fotoğraflar çekip yada bulup uygun bölümlere ekleyeceğim. Bu durumda güncellemeleri haberler bölümünde duyururum.

 
   Umarım siz değerli hobiciler için faydalı olur, ve doğanın olağanüstü sualtı evreni, artık sizi de büyüsü altına alıp etkilemeye başlar. Smile


  Saygılarımla...

  Aykut ARICAN

 

 

6 - Kurulum

P /P PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#000066  Evimizde önceden belirlediğimiz, akvaryum için ayırdığımız uygun noktayı güzelce süpürüp sileriz. Çünkü akvaryum sehpamızın modeline göre değişmekle birlikte, b...

4 - Malzeme Seçimi

PBRFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#660033  Akvaryumunuzun yerine ve büyüklüğüne karar verdikten sonra, sıra uygun malzeme araştırması, seçimi, ve alımına gelir. Buna başlamak için akvaryumcuların sitelerini inceley...

Ana Sayfa

Malawi.Akvaryum.Com Adresine Hoşgeldiniz!... Değerli arkadaşlar, bu site için uzun süre gerçekten uğraş verdim. Paylaşımlarımda hep özgün olmaya, elbette kendim icad etmediğim fakat yıllar içinde öğrendiğim bilgilerimi tecrübelerimle birleştirer...

Önsöz

PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#990033Herkese merhabalar. /FONT/P PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#990033Bu siteyi hazırlamaktaki temel amacım, akvaristlik bilgimi, tecrübelerimi sizlerl...

Yavruluk

PFONT face=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif color=#330099Akvaryumcularda yavruluk olarak alabileceğimiz çeşitli ürünler mevcuttur. Fakat pek tabii kendimizde yapabiliriz. img src=http://img208.imageshack.us/img208/5820/smiley14pr7.gif bo...

Malawi Gölü

DIVFONT color=#0000cc  /FONT/DIV DIVimg src=http://img144.imageshack.us/img144/8615/malawiuzayya0.jpg border=0 //DIV DIVFONT color=#0000cc/FONT /DIV DIVFONT color=#0000cc/FONT /DIV DIVFONT ...

3 - Akvaryum Boyutu

PBRFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#330033  Öncelikle, Malawi Cichlidleri karma akvaryumlara uygun değildirler. Kuracağımız akvaryumda eğer bu balıkları istiyorsak, sadece Malawi Gölü Cichlidleri'nin bulunduğu bir a...

5 - Arka Fon

P /P PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#330066  Akvaryumunuzun arka fonunda eğer çıplak akvaryum camı bırakırsanız, duvarınızı, ve o aradan geçen kabloları görürsünüz. Bu ilk zamanlarda sorun olmayabilir. Fak...

2 - Uygun Yer Belirlemek

PBRFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#333366  Akvaryum kesinlikle evinizin, yada ofisinizin uygun bir köşesine ihtiyaç duyar. Bu bölgenin olması gereken bazı özellikleri vardır. Öncelikle güneş almaması gerekir. Yada ...

1 - Akvaryuma Başlamadan Önce...

P /P PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#003366  Akvaryum kurmak istiyorsunuz, fakat bunu başarılı biçimde yapabilmek için ne gibi koşullara, nasıl gereksinimlere ihtiyacınız olduğunu merak ediyorsunuz. Herşey...

Deniz Kumu Kullanımı

PFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#663366  Bu bölümde, forumlarda sıkça görmeye başladığımız, deniz kumunu akvaryumlarımızda kullanma konusunu anlatmaya çalışacağım.../FONT/P PFONT face=Georgia, Times New R...

Yaşam Alanlarına göre Malawi Cichlidleri

P /P PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#003366 size=3   Malawi gölünde üç ana tip kıyı, ve buna bağlı göl tabanı şekli bulunur. Geniş kumluk alanlar, sazlık ve bataklık kıyılar, ve kayalık resifler....

Eski Akvaryumlarım

PFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#000066Son bitkili tank kurulumum. Karma Amazon - Güneydoğu Asya canlıları bulunuyordu./FONT/P DIVFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#000066img src=http://im...

Kum ile Çakılı Ayrıştırmak

PFONT face=Courier New, Courier, mono color=#0066ffAkvaryumcudan aldığımız paketli kumun bile içinden bazı irice çakıl parçaları çıkabiliyor. Bu nedenle ben kumu akvaryuma eklemeden önce mutlaka eliyorum. Ayrıca eğer bir akvaryumda çakıl ve kum...

Anubias ile Kaya Kaplama

PBRFONT color=#003399Malawi akvaryumum için bu anubiaslardan kullanıyorum./FONT/P DIVFONT color=#003399img src=http://img165.imageshack.us/img165/5152/dscn4037ov0.jpg border=0 //FONT/DIV DIVFONT color=#003399 ...

Balık Kapanı

PFONT face=Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif color=#006699Bu bölümde çok kullanışlı bir balık yakalama tekniğini anlatacağım. Kesinlikle en kolay teknik olduğunu düşünüyorum. Uygulaması da çok basit.../FONT/P PFONT face=Geneva, Aria...

L'Aquarium - Barcelona

PFONT size=3FONT color=#000099Bu bölümde sizlerle, bu yaz (2007) ağustos başında yaptığım Barcelona gezimizin çok özel bir bölümünü, yaklaşık dört saatlik L'Aquarium gezimizden seçtiğim fotoğrafları paylaşacağım. Ve bu muhteşem sualtı...

Agresiflik

PBRFONT face=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif color=#336699  Doğu Afrika Cichlidleri'ni başarılı ve sağlıklı yaşatmak için, onların doğal davranış özelliklerini iyi bilmemiz gerekir. Bu özellikler, beslenme şekilleri, üreme şekiller...

Amazon - Güneydoğu Asya

FONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#000099 size=3 DIVimg src=http://img212.imageshack.us/img212/2879/bittiiics3.jpg border=0 //DIV DIV /DIV DIV /DIV DIVMerhabalar.../FONT/DIV PFONT fac...

Malawi Akvaryumu

DIVimg src=http://img177.imageshack.us/img177/6051/sonsp1.jpg height=480 width=640 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //DIV DIV /DIV DIVFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif col...

Malawi Yavru Akvaryumu

PFONT face=Georgia, Times New Roman, Times, serif color=#663333 size=3  Malawi yavruları için ayırdığım akvaryum strongOdyssea/strong marka, strongCube serisi/strongnden. strong75 litre/strong./FONT/P PFONT size=3FONT...

Java Fern ile Ağaç Kaplama

PFONT color=#003399Bu bölümde sizlere bitkili akvaryumlar için çok görsel bir çalışma yapmayı göstermeyi amaçlıyorum./FONT/P PFONT color=#003399Malzemeler;BRJava FernBRAkvaryumculardan alacağımız kök parçaları.BRİnce uçlu bir apara...

Malawi Anneleri

DIVimg src=http://img254.imageshack.us/img254/3914/demasoniyumurtalaree6.jpg height=480 width=640 border=0 onload=NcodeImageResizer.createOn(this); //DIV DIV /DIV DIV /DIV DIV /DIV DIVF...